Podziemia Browaru Perła w Lublinie

Lubelszczyzna to w Polsce niekwestionowany lider w produkcji chmielu. Obecnie prawie 90% polskiego chmielu pochodzi właśnie z tego regionu. Odwiedzając we wrześniu Lublin w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku nie mogliśmy o tym fakcie zapomnieć 🙂 . Jeśli dodamy do tego możliwość zejścia pod ziemię, to wizyta w dawnych zakładach Browaru Perła była dla nas oczywistością! 🙂

Podziemia Browaru Perła

Wspomniane podziemia znajdują się na terenie dawnego zakładu produkcyjnego, położonego praktycznie w centrum Lublina przy ulicy Bernardyńskiej. Zwiedzanie dla osób indywidualnych odbywa się w każdą sobotę w godzinach 12:00 – 16:00. Można oczywiście przed pełna godziną przyjść bezpośrednio pod bramę browaru, ale bezpieczniej w szczycie sezonu będzie dokonać wcześniej rezerwacji miejsca pisząc na adres mailowy podziemiabrowaru@perla.pl . Wejście do podziemi jest płatne – należy w tym celu wykupić cegiełkę przeznaczoną na ich utrzymanie. Do wyboru jest kilka wersji cenowych, w tym najtańsza kosztująca 10 zł. Bilet-cegiełka jest jednocześnie podkładką pod kufel, więc można go w przyszłości jeszcze wykorzystać 😉 . Na przejście całej trasy wraz z przewodnikiem potrzebować będziecie około godziny.

Zabudowania browaru widziane ze szczytu Wieży Trynitarskiej.
Zabudowania browaru widziane ze szczytu Wieży Trynitarskiej.
Zabudowania Browaru Perła
Zabudowania Browaru Perła
Zabudowania Browaru Perła
Zabudowania Browaru Perła
W tym pomieszczeniu poznamy bliżej historię klasztoru, w którego budynkach funkcjonował browar.
W tym pomieszczeniu poznamy bliżej historię klasztoru, w którego budynkach funkcjonował browar.
Szafa trwałościowa / Dawne etykiety piw pochodzących z browaru
Szafa trwałościowa / Dawne etykiety piw pochodzących z browaru

Krótka historia browaru

Zwiedzanie rozpoczynamy oczywiście od zapoznania się z bardzo interesującą historią budynków browaru. Przed rozpoczęciem produkcji piwa znajdował się w nich klasztor i kościół Ojców Reformatów, co zapewnia całości unikatowy klimat i architekturę. Założycielem browaru był poznański przemysłowiec Karol Ludwik Vetter. Zakupił on cały kompleks w 1844 roku rozpoczynając jego remont oraz przygotowanie do produkcji piwa, która wystartowała w roku 1846. Piwo produkowane było w Lublinie w nowatorskiej wówczas technologii dolnej fermentacji. W kolejnych latach następował ciągły rozwój browaru oraz zwiększanie wolumenu produkcji. Po śmierci Karola Vettera prowadzenie browaru przejęli jego synowie – August i Juliusz.

Wystawa w tej sali przybliży nam historię browaru oraz rodziny Vetter.
Wystawa w tej sali przybliży nam historię browaru oraz rodziny Vetter.
Tutaj dane nam będzie popróbować słodu :)
Tutaj dane nam będzie popróbować słodu 🙂
Zabytkowa waga
Zabytkowa waga
Klimatyczne instalacje obrazujące warzenie piwa ;)
Klimatyczne instalacje obrazujące warzenie piwa 😉
Żeby otrzymać piwo musimy posiadać oczywiście chmiel :)
Żeby otrzymać piwo musimy posiadać oczywiście chmiel 🙂
Ta instalacja ma pokazać w jaki sposób na tyczkach hodowany jest chmiel - choć w rzeczywistości tyczki te mogą mieć 12 metrów wysokości.
Ta instalacja ma pokazać w jaki sposób na tyczkach hodowany jest chmiel – choć w rzeczywistości tyczki te mogą mieć 12 metrów wysokości.
Tutaj co nieco o drożdżach - fajna instalacja :)
Tutaj co nieco o drożdżach – fajna instalacja 🙂

W 1892 roku bracia otwarli również pierwszą na Lubelszczyźnie słodownię, która uniezależniła browar oraz produkowała słód także na eksport. Historia rodziny Vetter i jej wkładu w rozwój Lublina jest bardzo ciekawa – znacznie więcej dowiecie się oczywiście podczas zwiedzania podziemi. Z kronikarskiego obowiązku dodamy jeszcze, że rozpoczęta przy ul. Bernardyńskiej produkcja piwa trwała aż do 2001 roku! W tym też roku produkcję piwa przeniesiono do nowego budynku przy ul. Kunickiego a przy ul. Bernardyńskiej zlokalizowano siedzibę zarządu spółki. W 2014 roku ktoś wpadł na bardzo dobry pomysł udostępnienia dawnych piwnic zakładu turystom – dla nas strzał w 10-tkę ;).

Dawne otwarte kadzie
Dawne otwarte kadzie
Ściana z butelek :) - tutaj trochę informacji o stosowanym szkle.
Ściana z butelek 🙂 – tutaj trochę informacji o stosowanym szkle.
Trochę detali ;)
Trochę detali 😉
Kolekcja kegów ;)
Kolekcja kegów 😉
Fragmenty wystaw i instalacji, które spotkamy na trasie :)
Fragmenty wystaw i instalacji, które spotkamy na trasie 🙂
Stół z puszek :)
Stół z puszek 🙂

Zwiedzanie podziemi

Podziemia browaru są bardzo klimatyczne – jest to dosłownie labirynt węższych i szerszych korytarzy oraz pomieszczeń o nieregularnych kształtach 🙂 . Widać, że całość jest wiekowa i była wielokrotnie przebudowywana w celu zmiany funkcji – lubimy takie klimaty. Podziemia mają dwa poziomy a pomieszczeń z wystawami będziemy mijać po drodze prawie dwadzieścia. Zapoznamy się tam dokładniej z historią produkcji, sposobami warzenia oraz podstawowymi składnikami piwa jakimi są: słód, chmiel, drożdże i woda. Na trasie spróbujemy m.in. różnych rodzajów słodu czy też zajrzymy do dawnych otwartych kadzi fermentacyjnych. Na koniec zwiedzania czeka na nas oczywiście degustacja w podziemnym barze 🙂 . Do spróbowania dwa rodzaje piwa – ciemne oraz specjalnie warzone tylko na potrzeby podziemi 🙂 .

Schodzimy coraz niżej ;)
Schodzimy coraz niżej 😉
Tanki!
Tanki!
Podziemna degustacja ;)
Podziemna degustacja 😉
Spróbować będziemy mogli dwóch gatunków piwa
Spróbować będziemy mogli dwóch gatunków piwa
Na koniec jeszcze trochę autopromocji ;)
Na koniec jeszcze trochę autopromocji 😉
Czas opuścić podziemia - zmierzamy w stronę światła ;)
Czas opuścić podziemia – zmierzamy w stronę światła 😉

Nie da się ukryć, że cała trasa jest oczywiście reklamą Browaru Perła – no ale nie ukrywajmy, że taki też na pewno był cel otwarcia tej atrakcji 🙂 . Odwiedzający podczas spaceru po podziemiach przyswoją wiele informacji dotyczących produkowanych przez browar produktów. Z ciekawostek podamy, że piwo Perła eksportowane jest naprawdę do bardzo wielu krajów świata! Nawet w USA znajdziemy sklep, w którym raz w tygodniu można zakupić świeżą dostawę 😉 . Jeżeli ktoś z Was zwiedzał już kiedyś jakiś browar, to przekazywane informacje nie będą oczywiście niczym odkrywczym. Zaangażowanie przewodnika oraz niepowtarzalny klimat poklasztornych podziemi sprawią jednak, że na pewno nie będziecie się tutaj nudzić! Cóż możemy dodać? Jeśli będziecie w Lublinie to wpadnijcie koniecznie na Bernardyńską 🙂 . Czas w drogę!


Informacje praktyczne

Podziemia Browaru Perła

Osoby indywidualne mogą zwiedzać podziemia w każdą sobotę o pełnej godzinie pomiędzy 12:00 a 16:00.

Bilety-cegiełki dostępne są w kwotach: 10 zł, 20 zł i 50 zł

Więcej informacji na stronie WWW:
http://perla.pl/podziemiabrowaru/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *